Joan Pla (escriptor)

Ja m'he llegit la novel·la perquè després de començada m'ha intrigat i m'ha divertit. Literàriament, està prou ben escrita i més sent la primera experiència novel·lística si salvem els relats curts. El personatge del pare, tot i que a molts joves els semble una mica irreal o exagerat pel fet dels seus escrúpols per la masturbació, vist des de la moral d'avui, era més que possible en aquell temps i més si et movies dins del cercle religiós...

Felicitacions i endavant.

o o o

María Ángeles Chavaría (escriptora)

Te diré con toda sinceridad que me ha encantado. Está escrito en un lenguaje correctísimo, adaptado a la juventud. Me ha parecido excepcional el reflejo del entorno de los adolescentes, su lenguaje, sus inquietudes.
La historia es interesante y engancha hasta el final. Los personajes son muy creíbles y están trazados con el detalle justo. Resultan totalmente verosímiles. Si he de ponerte una pega, creo que el narrador se confunde en alguna ocasión con el protagonista porque se expresa como él y manifiesta las emociones del mismo modo que el personaje principal, pero no merma en absoluto la calidad de tu novela por la cual que felicito.
De verdad, he disfrutado muchísimo con la lectura. Es un libro excelente que espero tenga todo el éxito que merece. No dejes de escribir.

o o o

Jaume Bayarri (director d’audiovisuals)

La novel·la té una bona arrancada, ja que molt prompte et poses dins la història principal, que per a mi seria el paral·lelisme entre l'adolescència de Xavi i la del seu pare (mateixa edat i mateixes circumstàncies familiars) malgrat els anys de diferència. Els dos ambients on es desenvolupa la vida de Xavi (la família i l'institut) estan ben descrits i resulten versemblants i els personatges atractius  i simpàtics. Potser massa simpàtics tots en general, ja que tire de menys els personatges negatius, els dolents, envejosos, rancorosos, etc., als que de vegades es fa al·lusió però no arriben a tindre un pes i servir de contrapunt per augmentar la tensió de la trama. Com que es tracta d'una novel·la juvenil crec que eixa 'blancor' moral forma part de la convenció del gènere i resulta adequat al conjunt del relat.

On crec que el text crea unes expectatives que no s'arriben a concretar d'una manera molt clara és en la personalitat del pare que emergeix del seu diari, encara que està molt ben traçat i resulta molt versemblant. Eixa mateixa sensació he tingut en la relació entre Robert i la Emo, o en l’impacte que les revelacions finals van a tindre en el futur de Xavi i el seu entorn.
Amb tot, com a lector he seguit el text amb prou interés, m'ho he passat molt bé i trobe que està molt ben dialogat, amb ritme i frescor i amb una bona construcció de personatges que t'enganxen de seguida.
Enhorabona!

o o o

Josep Vicent Marco (escriptor)

He llegit el teu llibre d’un tiró. Admire el teu fluid ús del llenguatge, del vocabulari, així com els ben tramats diàlegs, que crec que li donen frescor i visos de realitat a l’acció. Es nota que coneixes ben bé la jovenalla. Supose que els agradarà vore's tan fidelment reflectits.

M’ha sorprés molt el final. El llibre se’n va cap amunt en la cloenda. Sorprens i li dones profunditat a la resta del relat que pareixia una cosa de jòvens i adquireix de sobte una transcendència històrica i quasi dramàtica.
Enhorabona i et desitge molt d'èxit en aquest difícil món.

o o o

Isabel Balsera (professora)


El llibre es llig ràpid i enganxa a muntó, t’ho dic de veres. M’ha encantat, m’han agradat moltíssim els dos germans; la trama, molt bona i encertada, i el final, també. És molt divertit, m’ho he passat molt bé en alguns passatges; el personatge de Xavi és prou especial, no sé... El llenguatge i el vocabulari són molt accessibles. És entranyable Vicent, t'ho dic sincerament. He passat unes horetes molt bones llegint-lo.

 
Comentaris dels lectors

“A mi el llibre m’ha agradat molt, sobretot les parts en que ix Robert amb el seu company d’equip. El únic mal (que no és que no m’haja agradat) es que hi han parts que es queden obertes al final. M’ha agradat molt i sí que el recomanaría.”

 

(D.F.P.)

 

“El llibre m’ha agradat molt més del que esperava, esperava el típic llibre de lectura de valencià; però m’ha sorprés gratament. Tal volta, el personatge que més m’ha agradat i amb el que més representat em sent és amb Rovell, ja que és una boca-solta amb poc de trellat i que diu el que pensa. En definitiva, el recomane a tot aquell que vulga passar-s’ho bé, i si no també, es una meravella de llibre.”

 

(F.F.P.)

 

“El llibre conta una història molt xula de manera molt amena. Les discussions de Xavi i JJ, les animalades de Robert, la iaia. El llibre (i t’ho dic en serio) m’ha paregut una meravella, ara em llegiré amb molt d’ànim els demés llibres . Ademés t’anime a que no pares d’escriure , Vicent , crec que ho fas de meravella.”

 

(F.A.A.)

"M'ha agradat molt el llibre. Es molt divertit i fàcil de llegir. A més, el llenguatge que utilitzen els protagonistes es molt semblant al que el joves utilitzem actualment. Felicitats i t'anime a escriure la segona part"

(S.C.M.)

.

"M'ha paregut un llibre prou interessant i entretingut. A més, per a estar escrit per un autor principiant en el món de la literatura, té mèrit. El recomane a gent que també siga principiant en la lectura i que busque trobar en un llibre un entreteniment. Com a crítica constructiva pense que has de començar en la literatura d'adults, encara que la competència siga major. Un abraç"

(E.F.M.)

"De normal els llibres escrits en valencià no em solen agradar, però no se que té aquest llibre que m’ha agradat i molt.

És un llibre amb punts d’intriga i amb punts de molta diversió assegurada!!!

Aquest llibre comencí a llegir-lo sense ganes pensant que anava a ser avorrit, però, em vaig adonar de que el meu error era molt gran! Un llibre increible!!!"

 

(S.R.F.)

 

 

"Siendo que no hablo el valenciano, aunque creo que lo entiendo bastante mi opinión es la siguiente:

El libro me ha encantado, me ha entretenido haciéndome que me desconectara de mis “cosas”, mientras disfrutaba de su lectura. Y sobre todo me ha divertido, pues hay momentos en que me reía y mucho."

 

(M.J.G.B)"M'ha agradat molt el teu llibre, perqué té molt que vore en la nostra manera de pensar. Respecte a la pregunta que vas fer hui, de quin personatge podies afegir en cas de que feres la segona part, podria ser un altre jove immigrant, que li costara acostumar-se a la colla; la colla d' amics la va vore i a Tófol li agrada com algo més que una amiga."

(L.C.M.)


"El llibre està bé perquè te rius molt i no se fa pesat, però m'agradaría que tinguera més història de amor. Si escrius una segona part, podies fer que Robert i Clara s'enrollaren més."

(M.B.C.)


"La història es entretinguda perque tracta temes d'avui en dia. Els insults que els germans es diuen son graciosos i a més hi ha moments emotius com quan Conxa conta la seua història. Es llig ràpidament i en general està bé."

(A.S.M.)


A l’obra l’encontrat els aspectes negatius en que és bastant previsible i que els personatges aunque verosímils, són molt plans, no s’hi nota l’evolució.
Als aspectos positius, l’ historia no està mal plantejada i es desarrolla bé. (…) És una llectura bastant facilona i infantil. Jo crec que és una llectura més per la alumnes de 4º o 3º.”   

(A.L.M)


“El llibre, crec que es un llibre molt entretingut ja que pot mostrar problemes de adolescents amb un to d’humor, que poden ocurrir hui en dia a qualsevol. També mostra com en diferents époques (la de Joan i la de Xavi) amb la mateixa edat aproximadament, han canviat els costums de la societat. El lexic es prou apropiat, però les paraules o buscar en les activitats de cada capítol son prou complicades, moltes d’elles inusuals i poc usades per lo menys per mi. Per lo demés em ha paregut un llibre apropiat per a adolescents i bastant entretingut.”    

(B.G.R.)


“La narració de la histora me pareix molt bona, m’agrada la manera com la conta. Despres el sentit de l’humor és molt bo, fa sentir el bon ambient que hi ha en el grup d’adolescents del llibre.  Pel que fa a les situacions i els temes que es tracten me pareixen els adecuats per a aquesta historia (les xiques, la festa, l’esport, la musica, el sexe…) Es podria dir que es un llibre que es basa un poc en la juventud d’ara ¿no? Els adolescents ara pensen en la festa, el alcohol, el fumar i el sexe. (…) Jo si el recomanaria. Es un llibre que m’ha agradat prou desde el principi, la historia enganxa  i això es bo per a la lectura del llibre. Es un llibre amb un poc de misteri per lo del diari que encontra del seu pare i a mi això m’agrada. Lo unic negatiu que encontre es que es un poc curt, sols te 160 pagines quan els demes llibres solen tindre 250. Això, m’haguera agradat un poc mes llarg.” 

(P.T.B.)


“Com aspecte positiu destacaria que el llegir-lo, al tractar persones adolescents, es sent bastant proper. Hi ha escenes de riure’s molt i unes altres de plorar, crec que Això també és positiu, que arribe al cor. Com a negatiu no destacaria res, hi ha moments de sentir-se incómoda amb el lèxic, sobretot al diari del pare de Xavi, però pense que és, simplement, per el fet de no estar acostumada a llegir llibres com aquest al col·legi. (…) Crec que és apropiat exactament per a aquesta edad, pels temes que tracta, la manera de narrar, vocabulari, etc.”

 (J.G.M.)
El llibre m’ha agradat molt perque els personatges són de la nostra edat i són molt divertits. La historia és entretinguda i el misteri de saber qui és Maria te va enganxant cada vegada més i no imagines el final. Jo crec que està bé posar este llibre, però les activitats de buscar paraules són un poc pesades.


(A.C.N.)

 

 

Es un llibre molt fàcil de llegir i no pots parar fins que l’acabes. No he tingut problemes per entendre-lo i m’agradaría que fora més llarg. Una de les coses més guays és que el professor de llengua del llibre es pareix molt a un professor meu. En general les situacions són gracioses i te rius molt.

 

(T.A.V.)

 

 

He tingut dificultats per a entendre paraules perque no soc valenciana i no entenia algunes coses, pero m’ha agradat perque te rius molt i Xavi es molt divertit. He aprengut mes de lo que me pensaba.

 

(E.C.J.)

 

 

La historia està bé i enganxa, però el personatge del pare no és molt creible perqué jo crec que la gent no se menja el coco tant, encara que era una altra época i no se pensava igual. La colla d’amics són una canya i te rius molt, però m’haguera agradat que fora més llarg perqué acabes enseguida i te quedes en ganes de més.

 

(---)

 

 

El dia que vingueres a la meua classe a parlar del llibre vas dir que havies llevat uns capítols perquè tenia massa pàgines. Jo vullc llegir-los. Podries dur-los al col·legi?  A mi m’ha paregut una novel·la fantàstica i m’agradaria llegir-la completa i també m’agradaria que tinguera una segona part.

 

(R.G.V.)

 

 

El llibre m’agrada molt perque se situa molt be en el temps, per altra part al tindre mes o menys el protagonista la meua edad me he sentit en algunes parts identificat i aixo tambe me ha agradat molt. 

Tinc que destacar que me sent un privilegiat perque e pogut llegir el capitul inedit  i  m’agrada molt.

 

(J.A.G.)