La temàtica         
El temps i l'espai

Tornar a la pàgina d'iniciL’autor.
Sobre Vicent Sanhermelando Bellver podeu trobar informació actualitzada al seu blog. Ací teniu els enllaços.


Per accedir a la biografia, punxeu ací.

Per accedir a l'obra literària, punxeu ací.

L’argument.

Xavi, un estudiant de 4t. d’ESO simpàtic i un poc destrellatat, troba accidentalment el diari personal que el seu difunt pare va començar a escriure quan tenia quinze anys. A partir d’aquesta troballa, canviarà profundament la relació amb el seu germà major i ambdós descobriran els contrastos i semblances entre els adolescents de la seua generació i la del pare, als últims anys del franquisme. El dia a dia quotidià de la divertida colla d'amics de Xavi (les classes, la música, el futbol...), anirà barrejant-se amb l'interés, cada vegada més fort, per un personatge misteriós que apareix citat en el diari, i que involucrarà a tots en una intrigant investigació amb un final sorprenent.
L’estructura.

La narració té una estructura externa dividida en quinze capítols i un epíleg.
Internament, el plantejament inicial comença amb la descripció de l’entorn familiar i de la colla d’amics, fins que al final del primer capítol s’introdueix l’element que trenca l’equilibri: la troballa del diari. Al següent capítol, s’enceten les transcripcions del quadern del pare, on ja s’anomena l’intrigant personatge que, conforme avança la trama, anirà convertint-se en objecte de curiositat primer, i en motiu d’una vertadera investigació després, constituint el fil conductor del desenvolupament de la narració. Cap al final de l’obra es produeix el desenllaç en descobrir-se la identitat del personatge misteriós i en parlar qui més havia guardat silenci. L’epíleg és el remat de la història, amb una nova mostra de la personalitat, potser superficial però sempre encisadora, del protagonista.
La temàtica.

L'obra compara constantment els valors dels adolescents actuals, reflectits pel protagonista i la seua colla d'amics, i els valors de la generació del pare, que descobrim gràcies als fragments del diari. Eixa comparació la trobem en els camps de l'amistat, l'amor, l'actitut respecte al sexe, o les relacions en el sí de la família que ha perdut al pare, tot dins del marc de l'estil educatiu de cada època. Secundàriament apareixen temes com l’esport d’elit, la tribu urbana dels emos, o les penalitats de la guerra civil.
Els personatges.El protagonista és Xavi, adolescent de 16 anys que estudia 4t. d’E.S.O.  Els personatges que formen la seua colla són Anna i Tòfol, amics de l’escola i aficionats a la música; Robert, futbolista, que vingué a l’institut al curs anterior; i Clara, a qui conegueren quan va repetir 3r. d’E.S.O. i que es relaciona amb un grup d’Emos.

L’entorn familiar està integrat per Marina, la mare que ha tret endavant els fills en quedar-se viuda; el germà J.J., sis anys més major, mà dreta de la mare per a marxa de la casa i l’educació del fill menut; i el pare, personatge mort que torna a l’actualitat en trobar Xavi seu diari.  Més informació sobre la creació del personatges en El temps i l'espai.


El temps és distints per a cada una de les històries que es narren. La trama principal és actual i transcorre en el temps en què va escriure's la novel·la (2008/2010). Tanmateix, la lectura del diari ens transporta als anys 70, l'època en què el pare era un adolescent.


L’acció transcorre a la ciutat de València, concretament a Campanar, barri que barreja les edificacions modernes de les zones d’expansió, on viuen els protagonistes, amb el casc vell de l’antic poble, que és on està situada la casa de la iaia. A més, reuneix els elements necessaris com un institut d’Educació Secundària, una escola de música i la proximitat a la ciutat esportiva del València CF.


Els llocs concrets més rellevants són la casa de Xavi, una vivenda unifamiliar que van adquirir els pares a la dècada dels 90; l’institut, que és el marc de les relacions socials, amb referents coneguts per tots els lectors, com les aules, el pati o les grades; el parc, punt de reunió del grup; la residència de futbolistes (l’apartament), que és on viu un dels integrants de la colla que juga en les categories inferiors del València CF.


Per al pare, sens dubte, la segona llar és el local del grup parroquial, on es feien moltes reunions amb xerrades i col·loquis, i també activitats diverses, com acampades, cinefòrum, campanyes solidàries....